Siirry suoraan sisältöön

THL päivitti koronaohjeistuksia

Suomessa liikkuu tällä hetkellä runsaasti eri hengitystieinfektioita. Influenssaepidemia on alkanut ja RS-viruksen aiheuttamia tautitapauksia on myös paljon. Koronatilanne on vakaa, mutta virusta kiertää väestössä edelleen runsaasti.

Koronalta, influenssalta ja muiltakin hengitystieinfektioilta voi suojautua samoin keinoin:

  • Ota suositellut rokotukset – ne ovat paras keino suojautua vakavalta taudilta.
  • Sairasta kotona – myös joulun aikaan.
  • Pese kädet, yski ja aivasta hihaan – hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla hygieniasta.
  • Arvioi oma riskisi, käytä tarvittaessa maskia ja pidä etäisyyttä.
  • Huolehdi ilmanvaihdosta

Koronavirukseen voi suhtautua kuten muihinkin hengitystieinfektioihin. Erityisohjeita koronavirusta koskien ei ole enää tarpeen ylläpitää.

 

Kaikissa infektiotaudeissa pätee sama ohje: Ota yhteyttä terveydenhuoltoon, mikäli yleisvointisi laskee tai oireet ovat vakavia. Riskiryhmäläisten kannattaa olla tässä etupainotteisesti liikkeellä.

Arkeen voi palata kuten muidenkin hengitystieinfektioiden kohdalla, kun vointi sallii, oireet ovat selkeästi vähentyneet ja kuume on poissa. Tarkkoja vuorokausirajoja ei ole enää tarpeen noudattaa. Virustaudissa tartuttavuus vähene nopeasti oireiden alkamisen jälkeen. Jälkinuha tai -yskä voi jatkua pitkäänkin eikä se estä paluuta töihin, kouluun tai päiväkotiin.

Koronatartunta perheessä ei rajaa muiden perheenjäsenten arkea, jos he ovat oireettomia. Koronakotitestejä voi halutessaan käyttää, mutta terveydenhuollon testejä tehdään vain hyvin rajatusti hoidon tarpeen arviointiin perustuen.

 

Lisätietoja ja lähde tekstille: THL 

Jaa