Siirry suoraan sisältöön

Syystalven koronarokotetehosteet, muistin virkistykseksi

Kenelle koronarokotteen tehosteannosta suositellaan syystalvella 2022?

Syystalven tehosteannokset pitävä yllä suojaa vakavaa tautia ja kuolemia vastaan.

Syystalven tehosteannosta suositellaan:

Tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei enää lasketa, kuinka monta tehosteannosta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan. Rokote voidaan antaa, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Rokotteet annetaan pääsääntöisesti yhtä aikaa influenssarokotuksen kanssa marras-joulukuussa. Pitkäaikaissairauksien tai ikänsä vuoksi riskiryhmiin kuuluvat 65 vuotta täyttäneet ovat myös influenssarokotteiden kohderyhmää. Siikalatvalla kaikille yli 75-vuotiaille soitetaan ja kutsutaan rokotukselle

Lue lisää influenssasta ja influenssarokotuksista

Tehosteannoksiin käytetään ensisijaisesti varianttiräätälöityjä rokotteita, jotka laajentavat suojan immunologista pohjaa virusmuunnoksien aiheuttamaa vakavaa tautia vastaan. Kun henkilö on saanut syksyllä yhden varianttirokotteen, hänelle ei enää anneta uutta koronarokoteannosta myöhemmin loppuvuodesta tai influenssarokotuksen yhteydessä.

Miksi syystalven tehosteannoksia ei suositella kaikille?

Syystalven tehosteannosta ei suositella kaikille, koska alle 65-vuotiaille perusterveille aiemmin suositellut rokoteannokset antavat yhä erinomaisen suojan vakavaa tautia vastaan. Heillä sairastettu tauti vastaa myös jatkossa rokoteannosta.

Suositus neljännestä koronarokotteesta perusterveille 60–64-vuotiaille on edelleen voimassa.
Kenelle neljänsiä koronarokoteannoksia suositellaan

Suomen covid-19-rokotusstrategia 1.7.2022 alkaen

 

Lähde: THL 15.11.2022 (noudettu 21.11.2022)

 

Rokoteajanvaraus: 040 7133 660

Jaa