Siirry suoraan sisältöön

Suolistosyövän seulonta on alkanut

Tänä vuonna on käynnistynyt valtakunnallinen suolistosyövän seulonta. Seulontaan kutsutaan koko maassa kaikki 60-68-vuotiaat miehet ja naiset.  Tulevina vuosina seulonta laajenee 56-74-vuotiaisiin miehiin ja naisiin ja jatkossa seulontaan tulee kutsu kahden vuoden välein. Suolistosyöpä on yleisin tässä ikäryhmässä.

Siikalatvan seulontaikäisille kutsuja on lähtenyt 9.5. alkaen.

Suolistosyövän seulonta pyrkii havaitsemaan suolistosyövän oireettomassa varhaisvaiheessa. Seulonnan tavoite on vähentää suolistosyövästä johtuvia kuolemia.

Mitä tapahtuu seuraavaksi, jos kuulun kutsuttavien ryhmään?

  1. Saat seulontatestin postitse ohjeiden kera
    1. Seulontaa varten tarvitaan vain yksi ulostenäyte, joka otetaan itse kotona ja lähetetään postitse laboratorioon tutkittavaksi.
    2. Seulontakutsun mukana on palautuskuori, jonka postimaksu on maksettu. Seulontaan osallistuminen on siis seulottavalle maksutonta.
  2. Jos seulontanäytteessä havaitaan verta, siitä tulee kirjallinen tieto ja seulotulle järjestetään tarvittavat jatkotutkimukset
  3. Jatkotutkimus on yleensä suoliston tähystys eli kolonoskopia, jossa syy verenvuotoon selvitetään.
  4. Jatkotutkimuksia varten teihin ollaan yhteydessä terveysasemalta

Suomessa todetaan vuosittain yli 3 000 uutta suolistosyöpää ja siihen kuolee noin 1200 henkeä. Suolistosyöpä onkin yksi yleisimmistä syövistä sekä naisilla että miehillä. Vain eturauhassyöpä miehillä ja rintasyöpä naisilla ovat suolistosyöpiä yleisempiä syöpätauteja Suomessa. Suolistosyöpien ennustetaan  lisääntyvän tulevina vuosina ensisijaisesti väestön ikääntymisen, mutta myös elintapojen takia.

Voit lukea lisätietoa täältä:
Suolistosyövän seulonta

Suolistosyöpäseulonta alkaa koko Suomessa

Entä jos? – Kysymyksiä suolistosyövän seulonnasta

Mikäli näiden lisäksi tulee kysymyksiä, voit olla yhteydessä terveysaseman kiireettömään ajanvaraukseen p. 040 7133 660

 

Artikkelin kirjoittamisessa on käytetty apuna Hyvä elämä ilman syöpää – sivustoa

Jaa