Siirry suoraan sisältöön

Koronarokotteen tehosteannoksesta ajankohtaista!

Kenelle koronarokotteen tehosteannosta suositellaan syystalvella 2022?

Tehosterokotteilla tarkoitetaan perusrokotesarjan ja sairastettujen tautien lisäksi annettavia rokoteannoksia, jotka ylläpitävät suojaa vakavaa tautia ja kuolemia vastaan. Lisäksi tehosteannoksena ensisijaisesti annettavat varianttiräätälöidyt rokotteet laajentavat suojan immunologista pohjaa virusmuunnoksien aiheuttamaa vakavaa tautia vastaan. Kyse on kohdistetusta tehosterokottamisesta.

Tehosteannosta suositellaan:

Tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei enää lasketa, kuinka monta rokotetta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan.

Jos syystalven 2022 tehosteannoksen kohderyhmään kuuluva henkilö ei ole saanut hänelle aiemmin suositeltua neljättä annosta sairastetut taudit mukaan lukien, on hänen mahdollista ottaa se ennen syystalven tehosteannoskierroksen alkamista. Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille on suositeltu aiemmin viidettä rokoteannosta.

Tehosterokotteen ottamista ei suositella heti syksyn alussa. Rokotteet annetaan pääsääntöisesti yhtä aikaa influenssarokotuksen kanssa marras-joulukuussa. Pitkäaikaissairauksien vuoksi riskiryhmiin kuuluvat ja ikänsä takia vakavan taudin riskiin kuuluvat yli 65-vuotiaat ovat myös influenssarokotteiden kohderyhmää.

Rokote voidaan antaa, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Tehosteannokseksi suositellaan ensisijaisesti varianttiräätälöityjä rokotteita, jotta suojan immunologinen pohja laajenee.

Varianttiräätälöidyn tehosteannoksen voi saada jo aikaisemmin, mutta tällöin rokotetulle ei anneta uutta annosta myöhemmin loppuvuodesta tai influenssarokotuksen yhteydessä.

Syystalven tehosteannosta ei suositella kaikille, koska alle 65-vuotiaille perusterveille aiemmin suositellut rokoteannokset antavat yhä erinomaisen suojan vakavaa tautia vastaan. Heillä sairastettu tauti vastaa myös jatkossa rokoteannosta. Suositus neljännestä koronarokotteesta perusterveille 60–64-vuotiaille on edelleen voimassa.
Kenelle neljänsiä koronarokoteannoksia suositellaan

 

Siikalatvalla korona- ja influenssarokotukseen voit varata ajan soittamalla kiireettömään ajanvaraukseen ja valitsemalla valikosta koronarokotelinjan. Takaisin soitamme viikon kuluessa tai kun rokotuspäiviä on avattu. Ikääntyneiden palveluissa (asumispalvelut ja kotihoito) ja seniorineuvolassa rokotuspäivistä ja -ajoista tiedotetaan erikseen.

 

Lähde: THL 2022 Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin? 

Jaa