Siirry suoraan sisältöön

4. koronarokotteet, kenelle ja milloin?

Neljäs koronarokoteannos

Neljänsien annosten laajennus 70–79-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville

THL suosittelee neljänsiä rokoteannoksia lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville 70–79-vuotiaille.

Tärkeimpänä syynä rokotusten laajentamiselle on kansalaisten yhdenvertainen kohtelu: nyt kertyneen tiedon mukaan sairaalahoitoisen taudin riski on epidemiatilanteesta riippumatta 70–79-vuotiailla riskiryhmäläisillä hieman suurempi kuin nyt rokotuksiin oikeutetuilla yli 80-vuotiailla, joilla ei ole vastaavia sairauksia.

Lisäksi uudet tarttuvammat ja rokotussuojaa paremmin kiertävät omikronkannat ovat lisääntyneet Euroopassa, vaikka uusienkin viruskantojen leviämistä jarruttaa kesän aikana koronaviruksilla todettu vahva vuodenaikavaihtelu. Tämänhetkisen tiedon perusteella ei voi luotettavasti ennustaa, aiheuttavatko uudet herkemmin leviävät omikronlinjat tapausmäärien ja mahdollisten koronan vuoksi tapahtuvien sairaalahoitojen nousua kesän aikana Suomessa.

Neljänsillä rokoteannoksilla pyritään ennen kaikkea ehkäisemään iäkkäiden sairaalahoitoa ja vähentämään koronaan liittyviä kuolemia.

Neljättä annosta suositellaan 70–79-vuotiailla riskiryhmiin kuuluville, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta.

Neljäs koronarokoteannos

Luettelo riskiryhmistä:

Ketkä kuuluvat vakavan COVID-19-taudin riskiryhmiin?

 

Milloin neljännen annoksen voi antaa?

Rokote voidaan antaa neljännen annoksen kohderyhmiin kuuluvalle henkilölle, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3 kuukautta.

Tarvitseeko koronataudin sairastanut neljännen annoksen?

Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta.

Lisätietoa koronavirustaudin sairastaneiden rokotuksista:
Vaikuttaako sairastettu koronavirustauti rokottamiseen?

Miksi neljänsiä annoksia tarvitaan?

Tutkimusten mukaan kolme rokoteannosta antaa erinomaisen suojan vakavaa tautimuotoa vastaan, vaikka suoja tartuntaa vastaan heikkenee nopeasti.

Voimakkaasti immuunipuutteisilla vaste kolmen koronarokoteannoksen sarjalle jää tutkimusten mukaan usein selvästi heikommaksi kuin muilla saman ikäisillä. Neljäs rokoteannos pidentää suojan kestoa ja vahvistaa immuniteettia.

Tutkimuksissa on nähty, että neljäs rokoteannos nostaa selkeästi neutraloivien vasta-aineiden määrää vaikeasti immuunipuutteisilla ihmisillä.

 

Neljännen rokoteannoksen turvallisuus ja haitat

Maailmalta ja erityisesti Israelista on jo kertynyt tietoa neljännen annoksen turvallisuudesta.

Neljännen annoksen jälkeen on havaittu samanlaisia ohimeneviä paikallis- ja yleisoireita kuin ensimmäisillä, toisilla ja kolmansilla annoksilla.

Neljännen annoksen saaneilla ei ole tutkimuksissa todettu reaktioita, jotka poikkeaisivat jo tunnetuista koronarokotteiden haittavaikutuksista.

Tarkempia tietoja rokotteiden mahdollisista haittavaikutuksista löydät rokotekohtaisilta verkkosivuilta:

Kirjallisuutta

Regev-Yochay G, Gonen T, Gilboa M ym. Efficacy of a Fourth Dose of Covid-19 mRNA Vaccine against Omicron. N Engl J Med. 2022 Mar 16.

Bar-On YM, Goldberg Y ym. Protection by a Fourth Dose of BNT162b2 against Omicron in Israel. N Engl J Med. 5. huhtikuuta 2022.

Lähde: THL, Neljäs koronarokote

Jaa